De gastouder als zelfstandig ondernemer - Gastouderbureau RoodkapjeMeerhoven

Laatste bewerking op 5 dec 2019
Ga naar de inhoud

GASTOUDER EN ZELFSTANDIG ONDERNEMER

 
Gastouder en ondernemen
 
Een gastouder kan fiscaal aangemerkt worden als ondernemer. Daarvoor is geen inschrijving vereist in de kamer van koophandel, zoals wel eens gedacht wordt. De belastingdienst hanteert zijn eigen regels. Maar om aan te tonen dat u als gastouder zelfstandig bent is het wel aan te raden het wel te doen.

Waarom zou u ondernemer willen zijn voor de belastingdienst? Nou, een ondernemer heeft recht op ondernemersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dat zijn flinke aftrekposten, die duizenden euro's per jaar kunnen opleveren.
 
Wat zijn de voorwaarden voor ondernemerschap?

 
  • 1225 uur werken.
  • Dat zijn niet alleen de opvanguren, maar ook andere werkzaamheden, zoals gesprekken met ouders, boodschappen doen (speelgoed of beddengoed kopen), reclame maken d.m.v. een folder, visite kaartjes, advertenties zetten, urenadministratie et cetera.
  • Alle werkzaamheden die zijn gerelateerd aan de opvang kunt u meerekenen.
  • Hou een agenda bij, want u moet die uren wel kunnen aantonen.
  • Voordeel beogen en verwachten, oftewel: er moet wel geld verdiend worden.
  • Ondernemersrisico lopen, dat kan zijn de kans dat een vraagouder niet betaalt, of de kans dat de vraagouder de kinderen niet meer komt brengen, om wat voor reden dan ook;
  • Minimaal drie opdrachtgevers (ouders) per jaar hebt (bij voorkeur evenredig in tijd).
  • Zorg dat je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt.
 
 
 
 
 
 
 

 
Wilt u meer weten over de gastouder die zelfstandig ondernemer wil worden kan ook bij ons terecht voor al deze informatie. U kunt op de website van www.EasyAccounts.nl  alle informatie terug vinden over gastouder en het ondernemerschap. Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij spreken de mogelijkheden graag met u door.Terug naar de inhoud