Gastouderopvang - Gastouderbureau RoodkapjeMeerhoven

Laatste bewerking op 5 dec 2019
Ga naar de inhoud
 

DE GASTOUDER EN GASTOUDEROPVANG

 
 
Gastouderopvang is een kleinschalige kinderopvang voor kinderen tussen 0 jaar tot einde van de basisschool. Dit kan opvang bij de gastouder thuis zijn, of opvang bij de ouders thuis.
 
 
Een gastouder (kan ook een familielid zijn) is iemand die in een thuissituatie in de huiselijke sfeer, tegen betaling, kinderen opvangt op professionele wijze. Het kan een buurvrouw zijn, maar ook een oom of tante of de oma of opa van de kinderen, of nog iemand anders.
 
 
Gastouderopvang is persoonlijk, kleinschalig en flexibel. Een kind draait mee in het gezin van de gastouder en neemt deel aan allerlei activiteiten. De gastouder biedt het kind een veilige en vertrouwde plek in haar gezin. De opvang vindt plaats op tijden dat de ouders van die kinderen daar behoefte aan hebben. In de regel zal dat zijn tijdens de werkuren van de ouders. Meestal op vaste tijden overdag, maar het kan ook op onregelmatige tijden zijn, zelfs 's nachts of in het weekend, tijdens schoolvakanties, maar ook als een kind niet al te ziek is, of gewoon als de ouders een dagje ontspanning inplannen.
 
 
Als gastouder bepaalt u zelf (in overleg met de ouders) wanneer u kinderen wilt opvangen. De opvang vindt plaats in uw eigen woning of in de woning bij de kinderen thuis. U bepaalt zelf uw tarief. U neemt dus de zorg van andermans kinderen op u. Dat is een mooie, verantwoordelijke taak. De ouders kunnen een bijdragen in de kosten krijgen, de kinderopvangtoeslag. Het is dus niet zo raar dat de overheid daaraan eisen stelt. Er wordt van u verwacht dat u gekwalificeerd bent om kinderen op professionele wijze te kunnen opvangen en dat de opvangplek veilig en gezond is, zodat u de kinderen de veilige haven kunt bieden waarin kinderen zich op hun gemak voelen. U houdt de kinderen bezig met activiteiten die bij hun leeftijd en niveau passen en u brengt de kinderen waarden en normen bij. Gewoon, zoals u en ik zelf zijn opgevoed, zou  de oma van Roodkapje bijna zeggen. Bij gastouderopvang streven wij naar kwaliteit en professionaliteit. U draagt immers uw kostbaarste bezit over aan de zorg van een ander.
 

 
Waar moet u als gastouder aan voldoen?
 
 • Een gastouder moet geregistreerd staan in het Landelijk register kinderopvang.
 • Sommige Gemeenten brengen legeskosten voor de aanmelding LRKP register in rekening en die kunnen nogal variëren. Deze kosten zijn in principe voor diegene op wiens adres de opvang zal plaatsvinden. Zie lijst legeskosten.
 • Een gastouder moet in het bezit zijn van minimaal MBO 2 welzijn en zorg of een vrijgesteld diploma. (zie voorwaarden)
 • In het bezit zijn van een kinder EHBO diploma  
 • Een verklaring omtrent het gedrag
 
 
 
 
 
Gastouder-diploma halen ! Klik hier voor de voorwaarden

 

Verdiensten en belasting
 
Bij opvang bij de gastouder thuis varieert het uurtarief per kind tussen € 4,55 tot € 7,00 (exclusief bureaukosten). Dit is afhankelijk de hoeveelheid uren Dagopvang/BSO die de ouder afneemt. Iedere gastouder mag haar eigen tarief bepalen. Aangezien u 6 kinderen tegelijk mag opvangen, kunnen de verdiensten aardig oplopen. Verdiensten waarover u wel belasting moet betalen, uiteraard. Maar uw kosten (speelgoed en dergelijke) zijn fiscaal aftrekbaar en er kunnen nog andere fiscale voordelen van toepassing zijn. Gastouderbureau Roodkapje helpt u desgewenst bij de aangifte inkomstenbelasting.


Wat doet het gastouderbureau dan?
Het gastouderbureau begeleidt u bij uw taak. Een medewerker van het bureau bezoekt u op gezette tijden om samen met u het huis na te lopen op veiligheid en gezondheid. Het bureau verzorgt en controleert de registratie bij de gemeente en ziet erop toe dat uw papieren, zoals EHBO-diploma en VOG (verklaring omtrent het gedrag), up to date zijn. Ook biedt het bureau workshops aan en extra informatie om u optimaal in staat te stellen de kinderen op te vangen. Daarnaast lopen de betalingen tussen de vraagouder en gastouder via het bureau en het bureau ziet er dus op toe dat u op tijd betaald wordt. Van de andere kant helpt Gastouderbureau Roodkapje ook de vraagouders met de fiscale perikelen die samenhangen met het aanvragen van kinderopvangtoeslag.
 

 
Gastouder Fiscaal
 
Gastouder Ondernemerschap
 
Een gastouder kan fiscaal aangemerkt worden als ondernemer. Daarvoor is geen inschrijving vereist in de kamer van koophandel, zoals wel eens gedacht wordt. De belastingdienst hanteert zijn eigen regels.
 
Waarom zou u ondernemer willen zijn voor de belastingdienst? Nou, een ondernemer heeft recht op ondernemersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dat zijn flinke aftrekposten, die duizenden euro's per jaar kunnen opleveren.
 
Wat zijn de voorwaarden voor ondernemerschap?
 

 • 1225 uur werken.
 • Dat zijn niet alleen de opvanguren, maar ook andere werkzaamheden, zoals gesprekken met ouders, boodschappen doen (speelgoed of beddengoed kopen), advertenties opstellen en laten plaatsen, urenadministratie et cetera.
 • Alle werkzaamheden die zijn gerelateerd aan de opvang kunt u meerekenen.
 • Hou een agenda bij, want u moet die uren wel kunnen aantonen.
 • Voordeel beogen en verwachten, oftewel: er moet wel geld verdiend worden.
 • Ondernemersrisico lopen, dat kan zijn de kans dat een vraagouder niet betaalt, of de kans dat de vraagouder de kinderen niet meer komt brengen, om wat voor reden dan ook;
 

Let op: als u alleen oppast op uw eigen kleinkinderen, is er gerede kans dat de belastingdienst uw ondernemerschap zal betwisten, overleg dan met uw belastingconsulent.
 
 
Wilt u meer weten over de gastouder die zelfstandig ondernemer wil worden
kan ook bij ons terecht voor al deze informatie. U kunt op de website van
www.EasyAccounts.nl alle informatie terug vinden over gastouder en het ondernemerschap.
 
Terug naar de inhoud